Wednesday, December 2, 2009

Akhirnya aku meng"update' blog ku


Akhirnya.. setelah sekian lama aku x update, akhirnya aku berjaya juga memujuk hatiku untuk mengupdate blog kesayanganku ini. seperti biasa aku akan menceritakan perkembangan terbaru diriku.

Raya Haji baru saja berlalu. keluarga aku membuat korban lembu tahun ni, masuk semua ahli keluargaku 7 orang kecuali adikku yg paling kecil. 1st time aku terlibat secara langsung dgn penyembelihan lembu walaupun bukan aku yang sembelih. seram mmg seram sbb aku x boleh tgk darah byk2 (yeke..) tp selambe je lah.

Ehem..pada ahad ini (6hb Disember 2009) aku akan bergerak ke negara matahari terbit, Jepun untuk lawatan ilmiah fakulti Ekonomi dan Perniagaan, UKM. (Fak aku laa..) Aku jz jd unit TTK sahaje dan keje aku mostly dah settle, cume de sikit2 je yg perlu diselesaikan. Aku sangat teruja sekali kerana dapat juga ke luar negara setelah sekian lama x pergi..(padahal sblum ni g Singapore je kot).

Buat keluarga dan teman2, terima kasih atas sokongan dan bantuan anda. doakan keselamatan dan kesejahteraan kita bersama. Semoga kita dapat berjumpa lagi di lain masa. Insya Allah aku akan update blog ni lepas g Jepun nnti untuk berkongsi kisah dan gambar2 menarik sepanjang aku di sana.
Salam...

Tuesday, October 20, 2009

AWAS!! Kuiz ramalan nasib di Facebook


Bagi mereka yang mendaftarkan akaun Facebook dan aktif menggunakannya pasti sedia maklum bahawa antara aplikasi menarik di dalam Facebook ialah membuat kuiz. Sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Facebook boleh mencipta apa sahaja kuiz dengan hanya mengikuti aturan-aturan yang mudah. Kini, kedapatan lambakan bentuk kuiz yang tersedia dalam Facebook, dan sesetengah pengguna menjadi ketagih dengan kuiz-kuiz ini.

Dari sisi positif, aplikasi kuiz ini boleh dimanfaatkan sebagai satu medium dakwah yang menarik. Iaitu dengan mencipta kuiz-kuiz berbentuk ilmiah dan keagamaan. Sekurang-kurangnya pencipta kuiz boleh mempelajari skill membuat soalan yang berkesan dan pengguna yang menyertainya pula dapat mengulangkaji maklumat-maklumat yang mungkin sudah lama ditinggalkan.

Malangnya, kebebasan mencipta kuiz di Facebook telah disalahgunakan oleh sesetengah pengguna dengan membuat kuiz-kuiz yang boleh mencemarkan akidah dan kepercayaan. Antaranya kuiz horoskop, kuiz ramalan nasib, kuiz ramalan jodoh, kuiz ramalan di mana dan bila anda mati dan lain-lain.

Contohnya, dalam kuiz ‘Singkap Rahsia di Sebalik Nama’, jika seseorang bernama ALI menyertainya, setelah mengikuti aturan ringkas, jawapan yang akan diberikan adalah seperti di bawah:

ALI: 1+3+9=13
1 + 3 = 4

Nombor Rahsia disebalik nama anda ialah : 4

Mereka hanya akan bertindak apabila faham sepenuhnya tentang apa yang sepatutnya mereka lakukan.

Jika anda mengikuti kuiz ‘Singkap Rahsia Nombor Lahir Anda’ pula, dan anda memasukkan sebagai contoh tarikh 1 Januari 1979, maka ramalan yang tertera ialah:

1 + 1 + 1979 = 1981
1 + 9 + 8 + 1 = 19
1 + 9 = 10
1 + 0 = 1
Nombor Tarikh Lahir anda ialah :1
Golongan ini merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi.

Tidakkah satu kejahilan tentang agama dan kebebalan yang melampau, apabila sikap seseorang insan boleh diketahui melalui ejaan namanya atau susunan tarikh lahirnya? Sejak bilakah Allah Taala menjadikan ejaan nama seseorang dan susunan tarikh lahir sebagai alamat bagi sifatnya?

Malah, terdapat juga kuiz-kuiz yang lebih dahsyat seperti kuiz meramalkan di mana dan bilakah anda mati. Berdasarkan soalan-soalan dalam kuiz seperti ini, saya percaya bahawa orang yang membuat kuiz ini hanya main-main sahaja. Tidak berdasarkan kepada mana-mana teori atau falsafah.

Contohnya, saya menjawab secara rambang satu kuiz bertajuk ‘Di mana kamu mati’. Jawapan yang tertera ialah:

Di Rumah.
Lu mati jatuh dari tangga paling atas ke bawah tanggal 03 Maret 2014.

KEWAJIPAN MEMELIHARA AKIDAH

Berdepan dengan kemunculan tukang ramal dan tukang nujum moden di dalam Facebook, kita sebagai orang beriman wajib mempelajari dan memelihara akidah yang sahih. Agar dapat mengelak daripada kemurkaan Allah, dan membezakan antara hak dan batil.

Ramalan nasib, ramalan kematian, dan ramalan jodoh yang berasaskan kepada kaedah nama, warna kegemaran, dan seumpamanya adalah satu pencemaran dalam akidah Qadha’ dan Qadar. Kerana ilmu tentang perkara ghaib adalah hak mutlak Allah Taala, yang tidak dikongsikan dengan sesiapa pun kecuali yang dikhabarkan kepada rasul-rasulNya.

Allah menegaskan dalam Al-Quran:

Maksudnya: “Tuhanlah sahaja yang mengetahui segala yang ghaib, maka Dia tidak memberitahu perkara ghaib yang diketahuiNya itu kepada sesiapapun. Melainkan kepada mana-mana Rasul yang di redaiNya. (Al-Jinn: 25-26).

HUKUM BERTANYA TUKANG RAMAL

Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam telah melarang umatnya daripada bertemu dengan tukang ramal, apatah lagi mempercayai ramalannya.

Sabda baginda:

Maksudnya, “Sesiapa mendatangi tukang ramal lalu bertanyakan sesuatu kepadanya, maka tidak diterima sembahyang baginya selama empat puluh malam”. (Direkod oleh Muslim).

Di dalam hadis lain:

Maksudnya, “Sesiapa mendatangi tukang ramal lalu mempercayai apa yang dikatakannya, maka dia telah kufur kepada apa yang diturunkan ke atas Muhammad”. (Direkod oleh Ashab Al-Sunan).

Mendatangi tukang ramal bukanlah satu kekufuran atau syirik secara mutlak. Menurut Syeikh Al-Utsaimin, ia boleh dibahagikan kepada tiga katagori.

Pertama: Orang yang datang kepada tukang ramal untuk bertanya ramalan sesuatu, tetapi tidak mempercayainya. Perbuatan ini adalah haram, dan balasannya ialah tidak diterima sembahyang selama 40 hari.

Kedua: Orang yang bertanya tukang ramal, dan mempercayai apa yang diramalnya. Perbuatan ini selain haram, ia menyebabkan jatuh kafir kepada Allah. Kerana mempercayai bahawa tukang ramal mengetahui perkara-perkara ghaib yang merupakan hak mutlak Allah. Ia juga satu bentuk mendustakan ayat-ayat Al-Quran yang menegaskan bahawa ilmu ghaib adalah kepunyaan Allah semata-mata.

Ketiga: Orang yang bertanya tukang ramal kerana maslahah untuk menyelidiki dakwaannya. Supaya dapat dijelaskan pendustaannya atau diambil tindakan terhadapnya. Tindakan ini adalah harus sebagaimana Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam pernah bertanya beberapa soalan terhadap Ibn Shoyyad.

Justeru, sebelum pengguna Facebook menyertai kuiz-kuiz ramalan, pastikan dulu dia termasuk dalam kategori manakah.

SEKADAR MAIN-MAIN

Sesetengah penagih kuiz-kuiz ini mempertahankan tindakan mereka dengan hujah kuiz-kuiz ramalan itu hanyalah satu bentuk permainan merehatkan minda sahaja, tanpa mempercayainya.

Sedarkah mereka bahawa dalam perkara Akidah, kita dilarang menjadikannya sebagai main-mainan dan olok-olokan? Bolehkah akidah tentang qadha dan qadar dijadikan main-mainan? Akidah bahawa Allah sahaja yang mengetahui perkara ghaib boleh dijadikan bahan mainan?

Di samping itu, adakah kita pasti kuiz-kuiz seperti itu langsung tidak memberi kesan kepada akidah pengguna Facebook yang rata-ratanya adalah remaja dan muda-mudi? Bagi saya, kuiz-kuiz ramalan di dalam Facebook adalah satu fitnah terhadap pengguna-pengguna Muslim, terutama mereka yang cetek ilmu agama.

Mereka yang bertanggungjawab mencipta kuiz-kuiz ini, hendaklah bertaubat kepada Allah kerana perbuatan mereka boleh membawa fitnah dan bencana kepada akidah orang Islam lain. Allah berfirman:

Maksudnya, “Sesungguhnya orang-orang yang menimpakan bencana untuk memesongkan orang-orang lelaki yang beriman dan orang-orang perempuan yang beriman, kemudian mereka tidak bertaubat, maka mereka akan beroleh azab Neraka Jahanam dan mereka akan beroleh lagi azab api yang kuat membakar. (Al-Buruj: 10).

Sumber:

http://abuumair1.wordpress.com/2009/10/07/kuiz-ramalan-nasib-di-facebook/

Monday, October 12, 2009

Final exam bakal menjelma

Huhu.. lame sudah tidak menaip.. maklum lah baru recover dari sakit.. sedar-sedar dah sampai ke minggu kuliah yang teakhir..(sedihnyer)..

final exam bakal menjelma.. aku kene serius la.. (selame ni x serius ke..) nak siapkan assignment lagi dan seterusnya study..study..dan study..

ok selamat study kawan2 dan semoga kita semua beroleh kemudahan dalam menjawab peperiksaan dan seterusnya berjaya mendapat keputusan yang cemerlang..
insya Allah..

Saturday, September 12, 2009

Semangat hari raya..

Hmm..lagi seminggu Aidilfitri bakal tiba(pd saat aku tulis post ni la). fikiranku sekarang ke arah nak balik kampung jer..waaa.. Alhamdulillah 2 kelas terakhir sebelum raya iaitu Marketing Management dan MIS takde sbb rmai student dah balik, so boleh lah aku balik dengan tenang pada pagi Jumaat depan.

Akan tetapi, sebelum balik, aku terpaksa melalui satu lagi exam iaitu subjek statistik..susah woo..takut.. Aku harap2 dapatla jawab walau x semua pun dapat sikit pun jadi la.

Selepas exam itu, esoknye ade plak kuiz kat kelas Biz Comm. aduish..
then lepas tu boleh lah aku tumpukan pada balik kampung..yeehaa..

semoga aku dan kawan2 yang lain dapat balik ke kampung dengan selamat dan dapat beraya bersama keluarga dan sahabat yang dirindui di kampung.

...SELAMAT HARI RAYA...




Tuesday, August 25, 2009

Exam..exam..exam..

Minggu ni ade 2 exam.. marketing dengan MIS.. nak study.. xtau nak post ape.. hua3..

Saturday, August 22, 2009

Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak

Salam...

Sudah lama rasanya saya tak mengepos kt blog ni.
Hmm..cm biase la alasan.busy memanjang..
sampai x sedar kita dah masuk bulam puasa.
aku pun xtau nk tulis pe ni.
So aku nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak
kepada semua umat Islam yang membaca blog aku ni..
semoga hidup kita diredhai dan diberkati oleh Allah.. amin..

Thursday, July 30, 2009

Layakkah aku digelar SAHABAT?

p/s : tangan aku xde kat situ

Sahabat...
Apakah makhluk yang dimaksudkan dengan sahabat? Ape yang kita sume tau, sahabat ialah kawan baik..kawan lepak..member kamceng.. tp hakikatnya sahabat lebih daripada itu.

Sahabat merupakan insan yang rapat dengan seseorang, sanggup berkorban dan sanggup berkongsi segala suka dan duka. (tengok kamus dewan kalau nak tau lebih) akan tetapi..layakkah aku digelar sahabat? aku akui, aku bukan lah sempurna..memang tiada yang sempurna melainkan Allah.

Akan tetapi..kadang-kadang..aku terasa bahawa aku tak layak digelar sahabat. Aku masih kurang sumbangan terhadap kawan..dan lebih teruk lagi, tidak pandai menjaga hati kawan. Sebenarnya aku seorang yang pendiam..sebab aku x pandai nak cakap sangat. Tapi dlm hati aku tetap ada keinginan untuk berkata-kata dengan petahnya dengan kawan2 aku..sehinggakan kadangkala aku tidak sedar bahawa kata-kata ku ini ada yang menyebabkan orang-orang tertentu terasa.. Aku akui, memang aku silap. tapi percayalah, ia bukan disengajakan. aku xde niat nak sakitkan hati kawan2 aku. ye..aku masih kurang kemahiran bercakap. pelik kan..tapi itu lah hakikatnya..

Kepada semua kawanku yang mengenali diri ini, aku di sini ingin memohon ampun dan maaf sekiranya aku ada membuat anda semua terasa, sedih, marah dan sebagainya. percayalah, aku tidak berniat jahat terhadap korang, tapi itu sebenarnya datang dari kelemahan diri aku. Aku masih dalam proses belajar, jadi tolonglah terima aku seadanya dan bantulah aku menjadi seorang insan yang baik. Silalah tegur aku sekiranya korang sedar akan kekhilafan aku. Aku sedar..sebagai manusia biasa, aku sememangnya banyak sangat kelemahan. Oleh itu, aku amat hargai segala teguran yang membina.

Akhir kata... semoga Ukhuwah antara kita dapat dieratkan dan dikekalkan sampai bila-bila...
........salam......

Tuesday, July 28, 2009

Mikaeel Jackson Conspiracy


Konspirasi Pembunuhan Mikaeel..baca lah...

Michael Jackson (MJ) was known as the most loving person in the world. He gave up most of his assets for charity and all his life, he fought for equality of the African Americans, AIDS victims, Against Drug Abuse, Against Abortion, Against Child Labor and secretly channelled his properties for the hungry children of the world. However, he wasn't peace at heart. He always think of himself as a child trapped inside a man's body. Being Peter Pan is all his dream, never to grow up, forever a child. That inspires him to build Neverland - a heaven for children. Children of all ages and races are welcomed to Neverland. MJ had so much love to give.

However, he made a mistake which he didn't know of the consequences. He saw the peaceful life his brother, Jermaine (Muhammad Abdul Aziz) had as a Muslim - true, Jermaine faced so much pressure that he moved to Bahrain.

In 1989, MJ made a press conference which shocked the world, "I have seen the Islam in the life of my brother, I have read the books about Islam. And I'd love to someday feel the calmness and peace of Islam...." Since that, MJ's life was never the same again.
He was accused of so many accusations against child molestation. MJ was not someone who can deal with much pressure as he is a 'delicate child'. All the extortion and black mail followed after that. Everything he did was being seen as wrong in the eyes of the media. All these are to influence his fans to hate MJ. If he is hated, then he would not be influencial anymore.

For several years, he stayed in England. Getting motivation from a long time friend, Cat Stevens, who had converted into Islam - named Yusuf Islam. From him, MJ learnt how Yusuf had survived being Muslim. He made friends with a song writer, Zain Bhikha too, who wrote a song titled, "GIVE THANKS TO ALLAH", which he wanted MJ to sing whenever he is ready.

Following his trial, MJ withdrew to Bahrain, where he was the special guest of sheik Abdullah bin Hamad Al Khalifa, the son of Bahrain’s king. It was then that Michael began to give conversion more “serious thought.”
MJ stayed in Bahrain for approximately 3 years. He studied Islam, the prayers and learn to read the Koran (Al-Quran).

Finally, he came back to Los Angeles and in November 2008 MJ had formally converted to Islam in a ceremony at a close friend’s house in Los Angeles.
He perform Haj with the king of Bahrain and son on December 2008.

He had a hidden agenda when he wanted to make a final comeback. He annouced in a press conference on March 2009, "This will be my final concert. I'll see you all in July...." He planned that during his concert, he would announce that this is the FINAL concert as he wouldn't be performing anymore. He will declare that he is a Muslim and will only sing with Yusuf Islam and Friends.
At the end of the concert, he will be singing the song, "GIVE THANKS TO ALLAH" with Yusuf Islam. That is the reason why he chose London as his final concert venue instead of the USA. It was because he thought he could escape the USA's extortion, and that he could perform with Yusuf Islam who is in England.

At 12.30am, 5th June 2009, he hugged his production manager and said, "After reherasing for 2 months, I am finally ready for the concert..."
Before leaving to sleep, he waved his dancers, "It was a good night everyone. I'll see you all tomorrow..." The next thing... He was pronouced dead at 2.26am....

When 911 was called, there are so much questions asked. It is as if they didn't know who MJ is and where he lived. The questions asked are more towards to delay time. The hospital said the autopsy result can only be obtained after 2 months - very illogical as even the worst African technology could obtain the result in less than 2 weeks.

MJ's family members opt for second private autopsy as they started to feel something fishy is going on. The result came out in about 4 days - MJ was drugged with high dosage of anaesthetic - drug that brings about a reversible loss of consciousness, if used to much could stop the heart from beating.

Another result which was not aired in the media was, MJ's stomach is empty of this drug, but his blood were filled with it - same case as the death of Marilyn Monroe.
The private doctors also found many needle marks, afraid to be forced injections given to MJ on his bed.

In CNN Live after a week, Barack Obama was interviewed. And he said, "I love MJ, I grew up listening to his songs. It is a great loss, but rest assured that there is no conspiracy in his death..."
Now, why must a President made such statement before the official autopsy result came out? How would he know that there is no conspiracy without the post-mortem result? Seems like someone is afraid of his shadows.

MJ was known to the world as a person who is against drug abuse. Why must he be addicted to drug, then? If he wanted to commit =suicide, why rehearse for his concert? And why will he want to see his dancers the next day?

Enough about his death. I am sure people around the world is not stupid anymore. These supreme power can fool us during the Marilyn Monroe conspiracy, Martin Luther King and Princess Diana. But in this MJ's case, they left too many loopholes for those who think...!!
MJ left us with this unfinished studio-recorded song, GIVE THANKS TO ALLAH. You can download this song here: http://www.filefactory.com /file/ahb80ff/n/Micheal_Jackson_-_Give_Thanks_To_Allah_mp3

MJ's family was about to give him a Muslim burial with the help of The brotherhood of Islam. But, the CIA showed up at Neverland's door - blackmailed them that if they do so publicly, Katherine (MJ's mother) would be pull off from MJ's children's custody as well as MJ's estates. Instead, they'll hire Debbie Rowe for the purpose, and the court will be in their favour. So much for democracy and fairness...

Finally, they agreed to let MJ have a Muslim burial in Neverland. But in condition, must show to the public a Christian Memorial Service, as to prove to the world that MJ was never a Muslim.
So, Staples Centre was just a normal show. That's why the coffin was closed and sealed.

MJ was buried days earlier. The Gold Coffin was empty. they were about to bury the Coffin according to Christianity ways in Hollywood - as in their deal with the USA Government.

These happened, because the USA is afraid of the rising numbers of Muslims in the world.

source : www.syok.org

Monday, July 27, 2009

Speechless

Aku nga malas ni.. nak update blog pun malas.. tolong...

Thursday, July 23, 2009

Thanks to all my friends!!

Inilah kek besday 2 dalam 1

Upacara mencucuk lilin..

Pada 22 hb Julai yg lepas, aku telah diraikan oleh sahabat-sahabatku sempena dengan hari jadiku yg ke 21 (dh tua rupenye..) yang jatuh pada 1 Julai lepas. First of all, aku nak ucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada semua sahabatku yang terlibat, termasuklah Wawa, Miza, Iffa, Wahida, Kak Biha, Wan, Shamsul, Rahmat Geni (susunan nama tidak menggambarkan ranking kawan aku, semua aku anggap sama rata ye..)dan juga kawan2 yg x dapat datang malam tu.

Sebenarnye, besday tu untuk aku dan juga Asmah yang juga besdaynye jatuh pada bulan Julai juga. Tapi die x dapat datang kerana ada urusan lain. Happy besday to you to, Asmah..Anyway, diorang sebenarnye buat suprise kat aku. Dan sebenarnye...aku amat2 terharu kerana sejak bumi ni wujud, inilah kali pertama besday aku diraikan dan !st time jugak aku potong kek hari jadi aku. Mereka juga ada yang bagi kad ucapan dan juga hadiah. Thanks again, my friends..

So pada malam tu, happening la sesangat. Bergambar tu x payah cakap la..memang masing2 jadi model sambilan sukarela. macam2 aksi boleh dilihat. tengoklah sendiri gmbr kt atas tue.. huhu...

Aku harap tradisi ini berkekalan dan hubungan persaudaraan antara kita
akan menjadi semakin erat dan berkekalan... Amin...

Lepas geram dengan anak ayam..(CUTE!!)


NUSAJAYA - Sewaktu kakitangan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Johor datang ke pejabat semalam, mereka tidak menyangka akan mendapat 'hadiah' anak-anak ayam.

Namun itulah yang berlaku apabila sekumpulan penternak melepaskan 4,000 ekor anak ayam di hadapan pejabat itu pagi semalam gara-gara menuntut insentif ternakan ayam daripada pihak berkuasa.

Ia menimbulkan suasana kelam-kabut seketika apabila kakitangan jabatan berkenaan bertungkus-lumus menangkap anak-anak ayam yang baru berusia sehari dan kemudian membawanya pulang.

Menurut wakil penternak, Gan Heng Kok, 49, tindakan protes itu dibuat kerana mereka tidak diberi insentif khususnya kepada penternak yang mempunyai ternakan melebihi 20,000 ekor ayam."Setakat ini hanya penternak yang mempunyai tidak lebih 20,000 ekor anak ayam layak mendapat insentif," katanya ketika ditemui di sini.

Wednesday, July 22, 2009

Di manakah kau wahai semangatku


Semangat.. di manakah semangat ku.. Aku kehilangan semangat..tolong!!
Kenapa dgn diri aku nih..

Aku seorang mahasiswa sepatutnya ada semangat yang berkobar2 utk study.
Tapi ni tidak, aku asyik nak enjoy je.

Huhu...latihan tu..(gambar) malasnyer nak buat.. ade siape2 boleh tolong buatkan utk aku??

Monday, July 20, 2009

A trip to The Mines


Pada 19hb July '09 haritu, aku bersama dengan sehabatku, Sam, E'one dan RG telah pergi bersantai di The Mines, Seri kembangan..(peh, ayat skema x leh tahan). Kitorang g situ bertujuan untuk membeli barang keperluan dan lain-lain, antaranya Sam telah membeli Handphone baru untuk menggantikan handphone lamanya yang telah terkorban di dalam lubang ja**an. So jgn sedih2 lg ye Sam, kan dah ade HP baru..canggih lagi..hehehe..

Selepas beli HP, kitorang pun g la jalan2 sekitar shopping complex tu. Ade la beli barang2 cket..baju..sluar.. Then lepas g shopping, kitorang pun tengok movie..citer ape? Harry Potter and the Half-Blood Prince. Erm..aku ni bukanlah peminat Harry Potter, tp xtau knp boleh tgk citer ni. Aku follow jer.. Time kt dlm cinema, mule2 excited la. Tp bile dah start citer lame cket, aku dah start boring.. yela..aku bukan peminat citer tu. Lgpun aku tgk citer tu x best la..x byk action..jz ckp ckp dan ckp.. huhu.. aku ckpla kt Sam..bile la citer ni nk abis..dah la x tahan nk piss..sejuk sgt dlm tu. sabar jela. Akhirnya keluar jgk pkul 8 malam lbih. kitorang pun cepat2 solat Maghrib..huhu..

Lepas solat jer, kitorang terus g makan..kt KFC je la. dah lapar gler ni. kitorang order la Snack Plate utk sume. Ape lg..melantak la.. dah kenyang, balik la terus. Aku mase tu tgh pening2 lalat, sejak kuar dari cinema tu..Aduh..

On the way balik kolej, aku senyap je.. dah x larat dah. Akhirnya smpai la ke destinasi iaitu kolej kitorang dalam jam 9 malam lebih. Alhamdulillah. Then aku terus g solat, tido terus. memang dah x leh tahan dah penat dan peningnye ni..

As a conclusion..(ceh)..kitorang enjoy la jgk. dapat mengeratkan silaturahim. dan juga dapat menggunakan wang kami yang berlebihan ni..(alamak!!) itu saje post utk hari ni saje je nk kongsi kt korang sume. semoga berjumpa lagi... salam..

Sunday, July 19, 2009

Cantik bukan terus untuk dicintai..

Jika seseorang lelaki mengatakan dia mencintai anda kerana SEMATA-MATA KERANA KECANTIKAN ANDA, awas, anda mungkin akan ditinggalkan apabila sudah tidak cantik lagi. Jika seorang lelaki mengatakan dia sanggup berkorban apa sahaja demi cintanya kepada anda dan apabila anda bertanya kenapa, dia memberitahu karana, "AKU TERPESONA DENGAN WAJAHMU" awas anda akan ditinggalkan apabila wajah anda tidak lagi mempersona.

Lelaki yang terlalu memuji anda sebagai "bidadari" bukan calon terbaik untuk dijadikan suami. Kalau dia terpukau dengan kecantikan anda, tentu ramai lagi yang lebih menarik dan cantik daripada anda diluar sana. Kalau hari ini dia boleh terpukau hanya kerana kecantikan anda, tidak mustahil dia akan terpukau dengan kecantikan yang mengatasi anda suatu masa kelak.

Jatuh cinta disebabkan cantik itu penting, tapi jika terlalu dipentingkan, anda bakal menjalani kehidupan yang tidak menentu pada usia-usia mendatang.

Lelaki yang hanya mementingkan kecantikan sebenarnya "buaya" yang tidak mahu menilai keseluruhan anda. Dia hanya menyempitkan penilaiaannya hanya pada muka dan apabila muka itu sudah tidak menepati cita rasanya, perasaannya turut berubah. Cinta yang dibibitkan oleh kecantikan dan ketampanan semata-mata biasanya tidak kekal hingga ke hujung (Buktinya artis atau model).

Jika anda memiliki wajah yang cantik, usah terlalu gembira kerana mungkin anda akan bertemu dengan lelaki yang salah; jika anda hodoh jangan pula bersusah hati sebab lelaki sejati adalah yang menilai wanita secara tersendiri.

Bagaimana cantik pun akan pudar, bagaimana tampan pun akan hilang. Wajah yang indah dipandang akan menjadi cuka yang memasamkan kehidupan jika yang lainnya tidak cantik. Kopi itu pahit jika berdiri sendiri., tapi kopi akan menjadi enak kalau digandingkan dengan gula dan susu.

Lawak..Lawak... (bace ni!)

> Murid : Selamat pagi, cikgu.
> Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja? Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?
> Murid : Selamat pagi, petang dan malam cikgu!
> Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna. Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan.
> Murid : Selamat sejahtera cikgu!
> Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan. Bila cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?
> Murid : Faham, cikgu!
> Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.
> Murid : (senyap)
> Cikgu : Pandai!
> Murid : Bodoh!
> Cikgu : Tinggi!
> Murid : Rendah!
> Cikgu : Jauh!
> Murid : Dekat!
> Cikgu : Keadilan!
> Murid : UMNO!
> Cikgu : Salah!
> Murid : Betul!
> Cikgu : Bodoh!
> Murid : Pandai!
> Cikgu : Bukan!
> Murid : Ya!
> Cikgu : Oh Tuhan!
> Murid : Oh Hamba!
> Cikgu : Dengar ini!
> Murid : Dengar itu!
> Cikgu : Diam!
> Murid : Bising!
> Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!
> Murid : Ini ialah jawapan, pandai!
> Cikgu : Mati aku!
> Murid : Hidup kami!
> Cikgu : Rotan baru tau!
> Murid : Akar lama tak tau!
> Cikgu : Malas aku ajar kamu!
> Murid : Rajin kami belajar cikgu!
> Cikgu : Kamu gila!
> Murid : Kami siuman!
> Cikgu : Cukup! Cukup!
> Murid : Kurang! Kurang!
> Cikgu : Sudah! Sudah!
> Murid : Belum! Belum!
> Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?
> Murid : Sebab saya seorang pandai!
> Cikgu : Oh! Melawan!
> Murid : Oh! Mengalah!
> Cikgu : Kurang ajar!
> Murid : Cukup ajar!
> Cikgu : Habis aku!
> Murid : Kekal kami!
> Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!
> Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!
> Cikgu : Sudah, bodoh!
> Murid : Belum, pandai!
> Cikgu : Berdiri!
> Murid : Duduk!
> Cikgu : Saya kata UMNO salah!
> Murid : Kami dengar KeADILan betul!
> Cikgu : Bangang kamu ni!
> Murid : Cerdik kami tu!
> Cikgu : Rosak!
> Murid : Baik!
> Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!
> Murid : Dilepaskan tengah malam itu!
> Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)

STRESS... negative or positive?

Apa itu STRES?

Menurut Dr. Hans Selye, pengasas teori stres, stres merupakan satu gejala tindak balas yang tidak spesifik oleh individu terhadap beban yang datang dalam bentuk keresahan yang disebabkan cabaran, ancaman atau perubahan yang memerlukan respon.

Bertentangan dengan persepsi ramai orang, stres boleh dibahagi kepada stres yang baik atau positif yang dikenali sebagai eustress dan yang buruk atau negatif distress.

Pegawai perubatan di sebuah institusi kesihatan di ibu negara, Dr. S. Mogan berkata, stres yang positif boleh membuatkan seseorang lebih berhati-hati, fokus dan kreatif dalam kehidupan harian.

Menurut sejarah, Alexander Graham Bell mencipta telefon, alat yang mencetus revolusi dalam bidang perhubungan, ketika ingin membantu tunang beliau yang telah hilang pendengaran.

Sukar untuk didefinisi

Kata Dr. Mogan, memang sukar untuk memberi definisi mengenai stres kerana ia suatu aspek yang subjektif.

“Kalau anda tanya 10 orang tentang apa yang sebabkan mereka rasa stres, maka anda akan mendapat 10 jawapan yang berlainan.

“Sebabnya tiada definisi tentang stres yang dipersetujui semua, apa yang stres bagi seseorang mungkin perkara yang menyeronokkan atau tiada apa-apa bagi orang lain.

“Contohnya, penunggang motosikal akan berasa gembira bila dapat memecut kenderaan mereka manakala ini perkara yang menakutkan bagi orang lain. Menang dalam perlumbaan mungkin lebih stres daripada kalah tapi ini merupakan stres yang baik”, kata kepada Bernama.

Menurut pendidik Fatimah Mansur, stres melonjakkan produktiviti seperti bila pelajar menghadapi peperiksaan.

“Pelajar berusaha dengan lebih keras bila peperiksaan telah hampir manakala pekerja di pejabat bekerja dengan lebih cepat bila waktu pulang sudah dekat", kata beliau.

Fatimah berkata, orang ramai perlu mendapat stres yang sesuai untuk produktif dalam kehidupan seharian.

“Anda boleh guna dan gembleng stres untuk menjadi lebih produktif,” kata Fatimah lagi.

Risalah Kementerian Kesihatan

Menurut risalah yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan, antara punca stres ialah beban kewangan, masalah rumah tangga, menunggu terlalu lama, mangsa buli, beban kerja yang tinggi, suasana persekitaran yang tidak sihat, rasa rendah diri, kesesakan jalan raya, serta tragedi.

Seseorang yang mengalami stres akan menunjukkan kegelisahan, risau keterlaluan dan gangguan emosi, insomnia (tidak dapat tidur), kurang fokus dan tumpuan kerja serta resah dan cepat marah.

Mereka digalakkan mengambil 10 langkah ‘B’ iaitu bertenang, bernafas dengan dalam, berkata ‘relakslah’, beribadat, bercakap dengan seseorang, berurut, berehat dan mendengar muzik, beriadah, bersenam dan berfikiran positif.

Saturday, July 18, 2009

M3P...penat!!







Pada tanggal 18 Julai 2009 berlakulah peristiwa iaitu program Minggu pengenalan Persatuan Pelajar (M3p). AKu hanya lah seorang AJK pelaksana jer.....tp anyway aku rase puas kerana dapat membantu kawan2 ku dlam menjayakan program ini.

Program ini dianjurkan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar tahun satu berkenaan dengan pentadbiran Fakulti dan juga beramah mesra dengan Pimpinan PMFEP. Selain itu juga, mereka juga didedahkan dengan aktiviti persatuan dalam fakulti. Pelantikan Kelab pelajar tahun satu juga diadakan.

Aku sedikit sebanyak ade gak la menolong itu ini. walaupun penat, tp puas la. dah la x dpt makan pagi2 tu..huhu tahan lapar jer. tp bile makanan dah smpai, aku balun habis2..

Buat kawan2 ku yang turut serta dalam progrram ini, terima kasih kerana memberi kerjasama yang secukupnya dan juga memberi sokongan dalam menjayakan program ini.. (cheewah, cakap mcm aku ni ketua program pulak).

Ok la, I hope kita dapat berjumpe selalu kat fak. semoga kita bersama-sama mncapai kejayaan..

Friday, July 17, 2009

Update kehidupanku..


hari ini aku ade reheasel untuk program minggu pengenalan persatuan pelajar, (M3P) kat fak. pd petang sebelumnye, aku nk rest cukup2 kat bilik sambil beron9..hehe.. huhu kat mane lagi la nk lepak klau bukan kat bilik sndiri.. selesa dan aman gitu.

Assingment plak aku lum dapat lg. cume untuk subjek MIS, (Management Information System) dah ade la assigment yang kecik2, kami kne buat analysis tntang Youtube dan masa depan movies..Wah, interesting jugak la.

So setakat ni kehidupan ku berjalan dengan lancar tanpa ada apa2 insiden yang tidak diingini. yg kecik2 tu biase la..huhu. aku harap sem ni dapat tumpu untuk study lebih lagi la..untuk maintain pointer aku. Short sem hari tu dpt la 4 .00 flat.Alhamdulillah. naik la cket CGPA aku. aku harap dpt maintain atas 3. Insya Allah..

OK semoga bertemu lagi di post akan datang.. Salam..

Monday, July 13, 2009

Kelas 'IB'

Hari ini aku ke kelas Perniagaan Antarabangsa. Aku dpt tukar ke set 4 drpd set 1. mule2 agak tension kerana kelas ditunda dari pukul 4 ke pukul 5 petang. pulak tu tukar kelas jgk, dari FSSK ke FEP. Huhu..banyaknye jalan. xpela..aku pun dah lame x jalan jauh2 ni.

Bile masuk kelas je (kelas lak kat blik seminar, so sangat sesak) kitorang pun belajar. seronok jugakla dengan lec kami tu. then die bg kuiz, kami jawab la. aku dapat cket je..huhu..sedihnye.. xpela..boleh usaha lagi.

kesimpulannye, aku kne usaha lebih utk dpt lebih pada sem ni. pada semua rakan seperjuangan, teruskan usaha anda. Insya Allah kita berjaya.

Tuesday, July 7, 2009

ke'tension'an semester baru

Semester baru telah pun bermula. aku pun seperti biasa mula mndaftar dan mgugur kursus yang dikehendaki. erm..segalanya berjalan lancar sehinggalah time aku nak tukar set. Bile aku jumpe lec set yg aku nk tukar tu, die kate x boleh dan x terima pndaftaran manual.. Aik!! knp lak. sem lepas2 boleh jer. sehingga ade satu kelas ni, aku nk daftar manual tp lec tu cakap x boleh, dah ramai. sedangkan baru 20 org je kot. pastu die ckp lg, klau x boleh jgk, ambik la sem depan. huhu..senangnye die cakap. Sabar je la Mamil...

Satu lg masalah aku ialah had jumlah unit aku terlalu sedikit, padahal ade kawan aku yg same pointer dgn aku dpt banyak. bile aku tanye kat pejabat dekan, diorang kate mybe ade kesilapan kat sistem komputer dan suruh aku check kat pusat teknologi malumat..hm..x kuase aku nk g sane. then aku cakap la ade kawan aku yg pointer same tp leh dftr 20 unit. pastu org yg kt pejabat dekan tu mcm x prcaye, die suruh aku tunjuk bukti. hish..macam2.. xpela, insya Allah esok settle.

Anyway, aku anggap semua ni hanyalah asam garam hidup di kampus. semua ni mengajar aku erti kesabaran dan lebih mematangkan aku terutama dalam kemahiran aku berunding dgn pihak lain. kepada kawan2 aku, terima kasih kerana memberi sokongan pd aku selama ni. semoga kite semua beroleh kejayaan dunia dan akhirat..Amin...

Monday, July 6, 2009

me...older??



Pada 1 Julai lepas genap la usia aku 21 tahun..huhu.. dah tue rupenye aku ni. nmpak nye aku x leh nk jd budak2 lg..keh3.. anyway thanks kepada kawan2 yang sudi wish kat aku. semoga kite semua pnjg umur dan dimurahkan rezeki.. insya Allah...

Sunday, July 5, 2009

Kembali ke alam kampus

Hari ini aku pulang ke kampusku UKM. perjalanan selama lebih kurang 9 jam pada 8.30 pagi dari Pontian ke Kolej Pendeta Za'ba memang memenatkan. tapi aku bersyukur kerana aku selamat juga sampai ke bilikku. aku dah siap kemas semua barang. aku nak berehat la.
Selamat kembali kawan2..

Wednesday, June 24, 2009

Goin' home..

Hari ni.. (25hb Jun 09) aku nak balik kampung.. yuhuu seronoknye... ok UKM dan Kolej Pendeta Za'ba dan juga kawan-kawan, jumpa lagi dalam semester pengajian akan datang... adios!!

Tuesday, June 23, 2009

Pelajar ditemui mati di kolej UKM

KUALA LUMPUR 23 Jun — Seorang pelajar wanita ditemui mati berhampiran tempat meletak kereta di Kolej Kediaman Za’aba, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi pagi ini.

Ketua Polis Daerah Kajang, ACP Shakarudin Che Mood berkata mangsa, Siti Farihan Mohd Hassan, 23, ditemui tertiarap oleh seorang tukang sapu kira-kira 7 pagi.

“Seorang tukang sapu yang kebetulan sedang membersihkan kawasan itu ternampak mayat Siti Farihan sebelum menghubungi polis.

“Siasatan awal polis mendapati terdapat kesan lebam pada muka Siti Farihan dipercayai akibat hentakan yang kuat. Dia dipercayai terjatuh dari beranda biliknya yang terletak di tingkat empat bangunan lima tingkat itu,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata polis tidak menemui sebarang kesan geledah di bilik mangsa dan polis juga telah mengambil keterangan dari rakan sebilik Siti Farihan.

Mangsa yang berasal dari Kelantan ialah pelajar peringkat sarjana jurusan Sains Kimia. - Bernama

Monday, June 22, 2009

A condolence to my friends...



Dalam bulan ini, dua sahabatku, iaitu Iffa dan Norine telah mengalami dugaan yang hebat dalam hidup mereka..iaitu kehilangan orang yang disayangi. Iffa telah kehilangan nendanya tersayang dan Norine kehilangan ayahnya yang tercinta.

Sungguh aku tidak dapat membayangkan kesedihan yang mereka hadapi. Aku memang pernah mengalami kesedihan sebelum ini semasa kehilangan nendaku yang ku sayang. Tetapi mungkin bagi mereka lebih terkesan kerana ianya berlaku di saat mereka di ambang peperiksaan.

Aku juga perlu mengambil iktibar iaitu aku mesti sentiasa bersedia kerana kematian itu datang pada bila2 masa dan juga aku mesti bersyukur kerana masih mempunyai emak dan abah di dunia ini yang masih sihat. semoga dipanjangkan umur..amin..

Wahai sahabatku..bersabarlah di atas segala dugaan ini. Pasti ada hikmah di sebalik takdir ini. Yang penting kita yang masih bernafas di dunia ini teruskan perjuangan demi mencapai kejayaan di dunia dan di akhirat serta mendapat keredhaan Allah. Sentiasa lah berdoa untuk insan yang telah pergi meninggalkan kita. Semoga mereka ditempatkan dalam kalangan hambaNya yang soleh... Al-Fatihah....

Wednesday, June 17, 2009

Gelagat Nyit ku..

Saya ada seekor kucing.
Comel tak die?

Die mmg suke meniarap cam ni..ntah gaye ape ntah..

tabiat buruk : suke tido....atas iron pad lak tu.
susah org nak iron baju.

Ha.. ni gaya cicak man la kot. baring kat lantai..


Monday, June 15, 2009

a nightmare..

Hari ni aku down sangat2.. tau kenape?

cite die cm nie.. hari ni aku balik UKM setelah bercuti hujung minggu selama 3 hari. aku bertolak dari bustand Pontian tepat jam 4.00 pm. bas bergerak terus melalui Highway PLUS lalu kat simpang renggam (so cepatla sikit kot) tp bile dah smpai kat highway tu, driver bus tu terlebih berhema la pulak. so agak kebosanan la aku dlm bas menunggu bas tiba ke destinasi.

tepat jam 8.00pm (semua tepat, ye..ye..je) smpai la aku di ibu kota Malaysia. hmm x excited langsung. Then aku turun kat stesen LRT hang tuah. orang x la rmai sgt. tp lame gk nk tggu LRT yg menuju ke Sri Petaling ni.

Huh.. time LRT smpai tu gmbira la jgk. tp bile masuk jer dlm LRT tu.. Ya Allah.. Panasnye.. Masya Allah.. Aircond leh rosak lak. dah la tu..ramai org dlm tu. so trpksa lah aku menghirup udara yang tercemar tu (eei..)

smpai je kat stesen Tasik Selatan, aku trus g beli tiket ke UKM. pastu aku lihat tren dah ade, so aku pun bergegas ke tmpt kejadian. tp bile aku nk masuk jer.. masya Allah.. ni tin sardin ke ape? memang penuh giler.. huhu.. trpaksa lah aku tunggu tren yg berikutnye. tren yg ni ok cket, xrmai org, tp aku still x dpt duduk. xpelah, nak wat cmane..

sedang dlm prjalanan dari serdang ke kajang, Komuter ni tbe2 brhenti lak tengah2 jalan. aku pun xtau kenape. bukan sekali, tp dua kali. mmg mentensyenkan org betul. akhirnya aku smpai jgk di stesen UKM tepat (tepat lg..) jam 9.20pm.

aku pun naik la motor Wan yang dah setia menunggu aku sedari tadi. thanks Wan.. tup..tup..smpai la kat Kolej Pendeta Za'ba UKM yg tercinta ni.. memang lepak giler..
tp aku tetap bersyukur kerana telah selamat smpai ke destinasi.. Alhamdulillah..

Thursday, June 11, 2009

Pointer ku.. DOWN!!

PNGS menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
dan aku , ku layu
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
tuk menggapai bintang
terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
engkaulah, destinasiku
dalam ingatanku .. oh oh oh…

Kerana diri ini tak daya lagi
menempuh hidup yang ku temui
dan aku , ku tunggu .. oh oh oh
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

Wednesday, June 10, 2009

a journey to the origin

semalam aku g Seremban..naik Komuter.. aku nak g bustand Seremban..konon nak usha tiket balik kg..tp unfortunately..xde la pulak. ade pun ke JB(aku nak cari yg ke Pontian)..RM28..peh!! baik aku naik dari Puduraya.

kos balik kg dari Seremban :
RM4.20 + tambang RM 28.00 = RM32.20
(x trmasuk kos nk angkut aku balik Pontian lg)

kos balik kg dari Puduraya (KL) :
RM4.10 + tambang RM26.00 = RM30.10

lagipun bas dari Pudu terus ke Pontian. walaupun klau kat Pudu tu aku sbnrnye naik ke utara pastu ke selatan balik, tp dari segi kewangan lebih menjimatkan. huhu.. So lepas ni mmg naik Pudu je la unless aku naik motor la pulak..keh3..

Ni time komuter kat seremban..buruknye stesen KTM Seremban..keh3..

Ni keadaan dalam komuter yg sedang bergerak..

Sunday, June 7, 2009

Sindrom kemalasan melanda..

Malas. ..itulah sifat yang perlu dibuang oleh semua manusia. akan tetapi sifat itu jugalah yang biase bersarang dalam diri manusia, termasuk lah aku. dua minggu lagi nak exam, tapi aku tetap macam ni..rilax dan asyik beronline.. 11 hb ni akan keluar keputusan peperiksaan semester 2. aku menjadi sangat takut. aku harap keputusan aku tidak membuatkan aku menangis. Aku sepatutnya mengambil pengajaran daripada apa yang berlaku pada diriku sebelum ini, tetapi impian kekal angan-angan jika ia tidak disertakan dengan usaha.

Friday, May 15, 2009

Short Sem is da BEST!!


Em.. hari ni dah hari ke - 5 aku dok Kolej utk meneruskan pengajian aku dalam Semester 3 a.k.a Short sem a.k.a Sem Pendek. emm..personally aku suke short sem ni.. sebab.. UKM sunyi woo.. aku mmg x suke suasana riuh rendah ni. so bile aku kat short sem ni best je sbb UKM n Za'ba (kolej aku) sunyi..(tp xde la sunyi sepi..kang jd seram lah pulak). 

tambahan pulak subjek yang aku amek x la susah n berat sgt iaitu Perspektif Perniagaan dalam Isam dan Hubungan Etnik. aku harap dapat skor A dlm dua2 subjek tu. So aku xnk buang mase sbb sem ni kan pendek je..bulan depan dah exam..huhu..


Wednesday, May 13, 2009

Genap 40 tahun Peristiwa 13 Mei


Hari ini tanggal 13 mei 2009 genaplah 40 tahun peristiwa rusuhan kaum / politik yang berlaku pada tahun 1969.. Namun.. adakah antara kita terutamanya golongan pasca 70-an yang melihat serius akan peristiwa bersejarah ini? saya rasa tidak. malah tarikh 13 mei dianggap sebagai hari biasa sahaja. Namun hakikatnya pada tarikh yang sama 40 tahun yang lepas telah berlaku peristiwa hitam di negara Malaysia yang baru merdeka ketika itu di mana orang Melayu telah berperang dengan kaum Cina.

Aku tak mah bercerita tentang kisah peristiwa 13 mei ini kerana telah banyak sumber di media mahupun di internet yang memaparkan berbagai-bagai versi tentang peristiwa ini. bergantunglah kepada korang semua untuk mempercayai versi yang mana satu. tapi di sini aku nk bincangkan pengajaran yang kita perlu (bukan setakat perlu, malah WAJIB) ambil daripada peristiwa itu.

Antaranya ialah hubungan antara kaum. memang di malaysia terdapat pelbagai kaum. so nak taknak kita kene berkongsi hidup dengan kaum lain. perkara yang paling penting ialah kepercayaan. kita x boleh sangsi atau prejudis dengan kaum lain walaupun berlainan agama. akan tetapi hal ini sebenarnya susah nak dilaksanakan kerana dalam kalangan orang Melayu pun xde kepercayaan,terutamanya yang melibatkan fahaman politik. sebenarnya di Malaysia, sentimen Politik adalah lebih berbahaya daripada sentimen perkauman. kerana sentimen politiklah tercetusnya api perkauman seperti yang pernah dan sedang dilaung2kan oleh politician kita sekarang.

Persoalan besar pula timbul..adakah sistem demokrasi yang diamalkan di malaysia sekarang tidak relevan? lihat sajalah..krisis di Perak, telah berlarutan sehingga lebih dari 100 hari. aku pun pening tgk diorang tu. rakyat nk mandat dikembalikan kepada mereka. kalau macam ni, Malaysia perlu kembali ke sistem monarki kot..macam kat Brunei tu. senang..xde parti politik yang memecehbelahkan masyarakat,takde pilihanraya yang membazirkan wang rakyat dan takde rampasan dan perebutan kuasa. semua akur di bawah satu pemerintahan tunggal..

Anyway.. aku harap korang yang baca post aku ni fikirlah masak2.. kita dah lebih 50 tahun merdeka, jangan la buat bende yang memalukan negara sendiri. sama-sama lah kita mendoakan negara kita aman sentiasa dan kembali kepada cara Islam. Wallau 'alam..


antara pic yg menunjukkan penyapu digunaan sebagai simbol untuk mengusir Melayu



Anggota FRU sedang berkawal

Friday, April 24, 2009

are you MAN or WOMAN?



hehee... cam soalan bodoh lak ye.. tp kat sini ade sesuatu yang menarik untuk dicuba.
Jom rehatkan otak jap...


Terdapat pelbagai cara untuk menguji keunikan tubuh badan kita,diantara keunikan itu sudah tentulah otak manusia.. dibawah ini ada ujian yang menarik untuk dicuba bersama.....



Sila lakukan dan jangan cuba menipu diri anda sendiri .....


Kira jumlah huruf F's dalam perenggan dibawah dalam masa 15 saat:

FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS








dah selesai?








Scroll kebawah hanya apabila anda telah selesai mengira!
















OK?














berapa banyak?






tiga? (anda tentunya seorang lelaki!!!)



baca sekali lagi!

FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS

Salah, sebenarnya terdapat 6, kira semula..

Sebab berlakunya perkara tersebut diterangkan dibawah ini...








otak LELAKI tidak memproses perkataan "OF".

Keajaiban kejadian atau silap mata?

Sesiapa yang dapat mengira kesemua 6 F's pada permulaan ujian memiliki
otak PEREMPUAN

Cuba la dengan kawan2 anda untuk meguji setakat mana kebenaran perkara
ini.."

Wednesday, April 22, 2009

Exam week!!



Hmm.. this week is so struggling.. Final exam is here. start from Tuesday, I will start my final exam for my 2nd semester at UKM. I hope that this exam will give me a better result..huhu.. but now..I'm so nervous to face the exam paper..but..very excited to finish it..waa....balik kampung maa...

Thursday, April 16, 2009

Proton Exora - Anda Pasti Terpegun

Akhirnya saat yang dinanti telah tiba. kelahiran bayi Proton terbaru.. Exora.. ia telah dilancarkan pada 15 April 2009 jam 09.30pm di KLCC. Nak tgk commercial video? ni dia.. Nice!!

Wednesday, April 8, 2009

Thanks to all my colleagues...

WE ALL !!!



Aida..Bedah..Dayah dan Mas yg pelik..





Iffa and big-eyed Wan..



Mamil..Wan..Shafiq..



hihi.. this is me..

Pada hari rabu 8 April 2009 maka berakhirlah kelas Speech Comm. kami yang sangat2 happening.. dengan Assigment terakhir iaitu Drama Performance. I really enjoy our class.. with happening friends and a sporting beloved lecturer, Madam Roslina Salim..Thanks a lot all.. good luck on our upcoming final exam. Hope we can meet together again and enjoy your life!!


Saturday, April 4, 2009

The new Proton Exora




Hmm.. ni la yang ditunggu-tunggu oleh sekian banyak rakyat Malaysia especially peminat dan penyokong Proton macam saye.. haha.. the real pics of Proton Exora MPV. Amacam..cun tak..? Sila undi poll kat sebelah tu ye.

Salah satu gambar di atas juga menunjukkan size comparison antara Proton Exora dengan dua lagi competitor iaitu Toyota Avanza dan Nissan Gland Livina. Memang Exora ni lebih bear daripada kedua2 pesaing tu.

Em... honestly saye amat suke dan bangge dgn produk Proton yang terbaru ni. Bertambah lagi seorang ahli keluarge Proton. Anyway sape yang nak tengok dengan lebih dekat, boleh la pegi ke mana2 showroom Proton Edar seluruh negara pada 15hb April nie di mana tarikh pelancaran Proton Exora ini.

Tahniah..PROTON!!

Sunday, March 8, 2009


Minggu ni aku x balik pun.. besides rmai gak member2 aku yang balik.. bestne.. but nevermind. Aku x kisah pun sebenarnye nak balik ni. Bukan de bende menarik pun yg nak dbuat kat rumah tu. paling2..jalan je.. anyway aku ada midterm exam minggu ni..math.. subjek palin dibenci oleh aku sejak di bangku sekolah rendah lagi..xtau kenape. dah la kene repeat.. aduhh.. tp xpe la. aku anggap ni sume cabaran. aku yakin kalau aku berusaha..Insya Allah aku akan dapat ape yang aku nak. Ok la.. Gud luck sume!!

Tuesday, February 17, 2009

Proton new MPV : Proton Exora



Proton has announced the name for the new Proton MPV - the Proton Exora! The Exora is based on the name of the Ixora flower, with the tagline “Keriangan Keluarga”. The name was picked by the Name The Proton MPV competition grand prize winner Norsholihan Bt Abdul Eanich, who also gets to drive around the vehicle she named once the people carrier is launched. Proton’s new 7-seater MPV will be launched sometime in this year.

Proton has announced that the MPV will be priced at under RM 80,000 and will be available in 5 colours - Genetic Silver, Tranquility Black, Blue Haze, Pyrite Brown and Gaia Blue. In terms of safety, all variants will have at least 2 SRS airbags as standard, but this will be as far as it will go in terms of total airbag count. The Proton Exora will be built in the Shah Alam plant. Cost of development was slightly over RM 450 million.

Huhu..looks like I miss that!! I really hope b4 that I won that contest. I put the name of Kejora and Journy but..hmm... Never mind la. I jz got no lucky this time. Maybe some other times. Eventhough I miss the chance to get a new Proton MPV for free(hehe..), I still as a strong supporter for Proton. GO..GO..Proton!!

FORUM BICARA REMAJA '09


Kepada semua warganegara Malaysia, Indonesia, Singapura, Myanmar, Thailand dan Gaza, anda dijemput untuk menghadirkan diri ke Forum Bicara Remaja : cinta vs CINTA di dataran Panggung Seni, UKM Bangi pada hari Jumaat, 20 Februari '09 bermula jam 8.45 malam. Ahli panel yang hadir ialah Ustaz Ismail Hashim Junaidi dan Ustazah Zawiyah Hassan. Hafiz Hamidun (ex-UNIC) akan hadir sebagai moderator. So siape yang jadi fan die ni, bolehlah bermesra dengannya..(jgn lebih2 sudah). Antara topik yang akan dibincangkan adalah mengenai isu cinta dalam kalangan remaja : cinta dengan manusia vs cinta Allah.

Program ini dianjurkan bersempena dengan Karnival Premier Za'ba (KAPREZA), Kolej Pendeta Za'ba, UKM. Oleh itu,kepada sesiapa saja,sudikanlah meluangkan masa untuk menghadiri Forum ini. Banyak faedah dan aktiviti yang akan didapati.

Kepada AJK tu...anda diWAJIBkan hadir.. Hai Sam.. Hai Wan.. Tak lupe kepada Bond dan lain-lain seperti Norine Aziz..Iffa Raziah..Waheeda..Raihanna dan ramai lagi 'artis' yang sama-sama menjayakan program ni. Congrats to our Syaza the Vogue yang telah bersusah payah handlekan program ni. Kami jadi anak buah je.. Apepun..enjoy yourself!! Jumpe anda di tempat kejadian.

P/S : Backdrop kt atas tu aku yang design..amacam..cun tak? Comment plz..

Monday, February 16, 2009

My feelin'


My feeling?? Unexplainable... Actually I don't know what's happen to me. Suddenly..a super-ultra-ultimate stone were about to hit me..directly. I know,there's many other people that suffer more than I do. But..AARRGGHHH!!!!!! What happen to me actually??!! Cultural shock?? maybe.. I got a program to handle..about the exam that comes instantly...simultaneously..WTF!!

See the pic above? Nice rite! Allah's creation.. An evening cloud that signify Maghrib is 0n the go. Taken at my lovely college with my lovely C702. So from there, I found the answer. It's all about to go back to our Creator.. We know that we are created,not exist all by own. In this world,we live..for who? Think of it..we'll get the answer.

Allah said on al-Quran,he did not give the problem to his slave(mankind) that they cannot handle. Means that if we have a problem,it is the one that we can handle. Don't worry.. Allah loves us.. So if you have a feeling just like me rite now,then don't panic. Allah is with us..always..
Blog Widget by LinkWithin
an empty feelin' © 2008 Template by:
SkinCorner